понеділок, 24 листопада 2014 р.

Що їли наші предки в добу бронзи? (досвід арехеологічної реконструкції)

Кочовики, які жили в євразійських степах у IIІ-II тисячоліттях до нашої ерине затримувалися надовго на одномумісці і не будували міст (за рідкісним виключенням). Фактично єдиними свідоцтвами їхньої культури залишилиськурганиУ цих похованнях поруч з людськими останками археологи часто знаходять різноманітні глиняні судини:горщикив яких варили їжупосуд для питтяпарадні глечикимолочні воронки.

Реконструкція зовнішньості представників ямної та катакомбної культур

Кандидат історичних наук Н. Шишліна впродовж багатьох років разом з колегами проводить розкопки курганів натериторії КалмикіїВчені зібрали безліч зразків ґрунту з глиняних посудинзнайдених в древніх похованнях,досліджували їх склад і вмістщоб отримати уявлення про кулінарні рецепти древніх кочівників.
Розкладена їжа збагачує ґрунт фосфоромпричому в рослинних продуктах його більшеніж в м'ясних імолочнихтому за змістом цього хімічного елемента в зразку вдалося встановитищо було в горщику - каша,молоко або вода. У деяких судинах знайшли кістки тваринімовірно залишилися після варіння бульйонуОстанкинайпростіших паразитівнаприклад ехінококапоказалищо степові племена їли печінку і нутрощі тварин.


У ґрунті з горщиків збереглися пилок і фітоліти - скам'янілі рослинні клітини. Багато з них вдалося ідентифікувати.Полинрогіз і лободу, мабуть, використовували як приправу для каш. Кашу готували з необмолоченних зерендикого ячменю і вівсав судинах знайдені їх залишкиСкупчення пилку рослин дозволило припуститищо вдеяких горщиках був відвар з трав - шавліїм'яти або мед. Суп в епоху бронзи варили на бульйоні з м'яса та печінки і заправляли зерном грубого помелузапашними пряними травами та щавлемУ двох посудинахвиявилося багато мікропластинок від річкової та озерної риби - значитькочівники готували і юшку з риби! Удекількох судинах знайшли фітоліти конопельпилок ефедри і лободиГеродот писав про знайомство скіфів знаркотичними властивостями конопельалевиявляєтьсяїї вживали вже в бронзовому столітті.


Н. Шишліна припустилащо в зразках ґрунтуузятих в області "шлунку" померлихтеж могли зберегтися залишкиїжіІ дійсновдалося виявити залишки зерновихфітоліти і пилок злаківа також пилок солодкилободи таефедриЗбіг вмісту шлунків і глиняних горщиків вказуєщо поминальна їжа багато в чому збігалася зі звичайними щоденними стравамим'ясний бульйон, юшка, супи з додаванням великої кількості травкаша,настої-чаї з диких травможливомед.

Але, мабутьне завжди їжа була корисною і здоровою: деякі з похованих явно страждали від шлунково-кишковихчленистоногих паразитівЗнайдені в судинах і шлунках спори грибка і останки кліщів свідчатьщо продукти були заражені мікроорганізмамиКарієсу на зубах жителів степів доби бронзи практично немаєале помітний зубний камінь - результат пиття поганої води і порушення обміну речовинНезважаючи на це тривалість життя степовихкочівників бронзового століття була досить високою - близько 40 роківа деякі доживали до глибокої старості - 60-65 років.
http://starozytnosti.blogspot.com/2014/11/blog-post_73.html